Kształtowanie się przedsiębiorstw przemysłowych w procesie globalizacji - Zioło, Zbigniew (Studies of the Industrial Geography Commission of the Polish Geographical Society, 2003)
Podejmując problematykę kształtowania się przedsiębiorstw przemysłowych w procesieglobalizacji wstępnie przyjmujemy, iż każda firma prowadzi działalność gospodarczączy usługową w celu osiągnięcia maksymalnego zysku (obecnie lub w dalszym okresieczasu). Do osiągnięcia tego celu zmierza poprzez rozwijanie działalności gospodarczej,w zależności od zasobów kapitałowych, możliwości produkcyjnych oraz pozycji na rynku(światowym, kontynentalnym, krajowym, regionalnym czy lokalnym), dążąc do coraz lepszegozaspokajania potrzeb i oczekiwań konsumentów. Działaniom tego typu towarzyszątendencje do stałego podnoszenia produktywności, poprzez wykorzystywanie istniejącychzasobów produkcyjnych będących do dyspozycji przedsiębiorstwa.