Lokalne bieguny wzrostu w Polsce (według budżetów gmin i przedsiębiorczości prywatnej) - Dębski, Jerzy (Studies of the Industrial Geography Commission of the Polish Geographical Society, 2003)
Przemiany ustrojowe zapoczątkowane w 1989 roku spowodowały w Polsce dynamicznyrozwój prywatnej przedsiębiorczości, w tym głównie małych firm borykających sięciągle z wieloma trudnościami. W połowie ostatniej dekady XX wieku przekroczona jednakzostała symboliczna granica tej prywatyzacji, za jaką można uważać jej ponad 50%udział w ogólnej strukturze zatrudnienia. Obecnie odsetek ten jest znacznie wyższy...