Struktura inwestycji zagranicznych w Gdyni - Czepczyński, Mariusz (Studies of the Industrial Geography Commission of the Polish Geographical Society, 2001)
Rozwój lokalny jest uwarunkowany szeregiem czynników, składających się na atrakcyjność regionu czy miejscowości. Jednym z najbardziej wiarygodnych i stosunkowo łatwych do określenia mierników czy wskaźników tej atrakcyjności jest poziom inwestycji zagranicznych. Przepływy kapitału między krajami mogą przybierać formę długo- lub krótkookresową. Do długookresowych zalicza się zagraniczne inwestycje bezpośrednie, inwestycje portfelowe oraz długoterminowe kredyty bankowe, eksportowe i oficjalne; do krótkoterminowych natomiast należą głównie kredyty bankowe, eksportowe i oficjalne