Wybrane problemy przemysłu mleczarskiego województwa słupskiego w latach 1990–1996 - Rydz, Eugeniusz; Barańska, Paulina (Studies of the Industrial Geography Commission of the Polish Geographical Society, 2000)
W polskiej gospodarce przetwórstwo spożywcze zajmuje szczególną pozycję, gdyż jest to nadal najważniejsza gałąź naszego przemysłu. Jego udział w produkcji sprzedanej całego przemysłu wynosił w 1996 r. 20,7%. Wyroby przemysłu spożywczego stanowiły około 32% sprzedaży towarów na rynek wewnętrzny i 10% eksportu. Przemysł spożywczy stanowi zatem ważne ogniwo gospodarki narodowej, w tym szczególnie gospodarki żywnościowej kraju…