Transformacje struktur przemysłowych na terenie województwa pomorskiego - Czepczyński, Mariusz (Studies of the Industrial Geography Commission of the Polish Geographical Society, 2002)
Województwo pomorskie liczy 22. l 85 tys. mieszkańców, czyli 5,6% populacji kraju, co plasuje je na 8 miejscu wśród województw. Zajmuje ono 5,8% powierzchni Polski. Województwo cechuje się niskim odsetkiem zatrudnienia w rolnictwie, zaledwie 13% ogółu pracujących, dwukrotnie niższym do średniej krajowej. Stopa bezrobocia, na poziomie około 12,7% jest przy tym nieco wyższa niż średnia krajowa. Województwo cechuje się przy tym stosunkowo wysoką aktywnością gospodarczą i społeczną, pod względem inwestycji samorządowych zajmuje ono 3 miejsce, zaś w liczbie 1zarejestrowanych organizacji non-profit drugie, po Mazowieckim, miejsce w Polsce. Pomorskie jest także, najbardziej po Mazowieckim, wewnętrznie zróżnicowane gospodarczo. Najwyższymi wskaźnikami ekonomicznymi cechuje się Trójmiasto oraz powiat pucki w północnej części województwa, zaś południowe i zachodnie powiaty ziemskie należą do najmniej gospodarczo rozwiniętych w regionie.