Proces deregulacji elektroenergetyki w Polsce na tle przemian strukturalnych tego sektora w krajach Unii Europejskiej - Luchter, Lidia (Studies of the Industrial Geography Commission of the Polish Geographical Society, 2002)
Procesy transformacji ustroju w Polsce w kierunku gospodarki rynkowej, postępująca stopniowo integracja z Unią Europejską, a także włączenie naszego kraju w struktury zachodnioeuropejskiej elektroenergetyki (UCPTE, X.1995r.) wywierają istotny wpływ na kierunki i dynamikę przekształceń strukturalnych zachodzących w latach 90-tych w krajowym sektorze elektroenergetyki.