Przestrzenna organizacja gospodarki narodowej Federacji Rosyjskiej w drugiej połowie lat 90. (studium przykładów) - Szot, Zygmunt (Studies of the Industrial Geography Commission of the Polish Geographical Society, 2002)
Wraz z rozpadem Związku Radzieckiego (z końcem 1991r.) Rosja zyskała szansę realizacji radykalnych reform w gospodarce kraju, których efektem ma być odrodzenie ekonomiczne oraz rozwój gospodarki narodowej. Dokonywane zmiany są głębokie i wielokierunkowe; zakładają m.in . ścisłą współpracę integracyjną z państwami WNP…