Wybrane problemy transformacji struktur przemysłowych w Federacji Rosyjskiej - Szot, Zygmunt (Studies of the Industrial Geography Commission of the Polish Geographical Society, 2003)
W Rosji realizowane są współcześnie bardzo trudne reform y polityczne i gospodarcze. Szczególnie złożone problemy dawnych struktur ujawniły się w przemyśle. Istnieje jednakże obecnie silna wola polityczna, przejawiana głównie przez prezydenta i rząd, aby kontynuować zmiany struktur przemysłowych w Rosji, dokonujące się w procesie przechodzenia do gospodarki rynkowej. Oczekiwany wzrost wartości i wielkości produkcji będzie możliwy do osiągnięcia jedynie wówczas, gdy wdrożone zostaną głębokie reformy w całym sektorze przemysłowym.