O problemach pomiaru efektów transformacji gospodarczej w porównaniach międzynarodowych - Paszkowski, Miachał; Luchter, Lidia (Studies of the Industrial Geography Commission of the Polish Geographical Society, 2006)
Wyniki działalności przemysłowej, efektywność, innowacyjność, kwalifikacje, napływ zagranicznych inwestycji bezpośrednich itp. są stale porównywane na różnych poziomach szczegółowości. To zainteresowanie odzwierciedla przebieg globalnej konkurencji, a także użyteczność porównań dla celów politycznych. Systematyczne przeprowadzanie porównań, czyli analiza porównawcza (benchmarking), staje się koniecznością (Industrial Development Report 2002/2003)...