Wybrane problemy kształtowania się nowej struktury przemysłowej na obszarze GOP - Wiedermann, Krzysztof (Studies of the Industrial Geography Commission of the Polish Geographical Society, 2004)
Od ponad dwustu lat na obszarze dzisiejszego Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego dominował model gospodarki opartej na węglu. Tworzone na tym terenie przedsiębiorstwa wykształciły strukturę przemysłową zdominowaną przez „przemysł ciężki”, w którym najważniejszą rolę, mierzoną zarówno liczbą pracujących, majątkiem trwałym, jak i wartością sprzedaną produkcji, odgrywało górnictwo węgla kamiennego, hutnictwo żelaza, koksownictwo i energetyka (ryc. 1).