Przejawy procesu globalizacji w rozwoju infrastruktury transportowej w Polsce - Makieła, Zbigniew (Studies of the Industrial Geography Commission of the Polish Geographical Society, 2003)
Przejawem procesu globalizacji w rozwoju systemu transportu w Polsce jest międzyinnymi postępujący proces jego integracji z systemem transportowym Europy. Celem moichrozważań jest przybliżenie tego procesu. Przedmiotem pracy jest analiza procesuzmian zmierzających do zmniejszenia zróżnicowań w zakresie struktury gałęziowej, parametrówtechnicznych, gęstości i cech jakościowych sieci.