Orientacje teoretyczno – metodologiczne w geografii przemysłu a transformacja gospodarki, - Stryjakiewicz, Tadeusz (Studies of the Industrial Geography Commission of the Polish Geographical Society, 2002)
Przedmiotem artykułu jest refleksja nad sytuacją teoretyczno-metodologiczną współczesnej geografii przemysłu oraz nad możliwościami aplikacji niektórych koncepcji do analizy procesu transformacji przemysku w Polsce. Artykuł opiera się na tezach rozprawy habilitacyjnej autora pt. , Adaptacja przestrzenna przemysłu w Polsce w warunkach transformacji''(T. Stryjakiewicz 1999).