Aktualne kierunki restrukturyzacji gospodarki na Ukrainie - Szurgot, Bogdan (Studies of the Industrial Geography Commission of the Polish Geographical Society, 2000)
Ukraina ma obecnie powiązania ekonomiczne ze 150 państwami, m.in. Niemcami, Chinami, USA, Szwajcarią, Włochami, Polską. Jednak najważniejszymi partnerami Ukrainy są nadal państwa wyodrębnione z byłego ZSSR, a w pierwszej kolejności Rosja. Taki charakter powiązań ekonomicznych spowodowany jest sprowadzaniem na Ukrainę ropy naftowej i gazu, co w dużym stopniu wpływa na fakt, że ponad 60% obrotu towarowego przypada na państwa byłego ZSSR, głównie na Rosję. Dlatego obecny stan gospodarki Ukrainy utrudnia jej ekspansję na rynek światowy i kraj ten pozostaje przede wszystkim eksporterem surowców. Eksport produktów „wysokiej technologii” obejmuje od 10 do 20% wartości ogólnego eksportu, podczas gdy w krajach ekonomicznie rozwiniętych wynosi ponad 50%.