Zróżnicowanie aktywności eksportowej i importowej województw Polski - Rogacki, Henryk (Studies of the Industrial Geography Commission of the Polish Geographical Society, 2002)
Badania zmian zachodzących w przestrzeni gospodarczej nie podejmują kwestii zróżnicowania siły powiązań poszczególnych regionów z rynkiem międzynarodowym. Opracowania dotyczące przekształceń w handlu zagranicznym Polski ujmują zagadnienia w relacji: Polska - inne państwa, tak jakby przestrzeń naszego kraju była z tego punktu widzenia całkowicie homogeniczna. Istnieje wprawdzie szereg opracowań o inwestycjach zagranicznych w różnych regionach Polski, ale jedynie w kontekście określania czynników wpływających na ich rozwój. Należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że inwestycje te generowały rozwój danego regionu także poprzez tworzenie impulsów dla powiązań eksportowo- importowych.