Polityka akcyzowa a kordycja finansowa polskiego przemysłu spirytusowego i tytoniowego - Goleniowski, Piotr (Studies of the Industrial Geography Commission of the Polish Geographical Society, 2003)
W dobie kontynuacji przemian gospodarczych zachodzących w Polsce, w okresie realizacji wprowadzonych już wielu bardzo ważnych dla kraju reform, jak również aspiracji Państwa związanych z przynależnością, bądź jej chęcią do struktur europejskich konieczne jest do realizacji tych celów odpowiednie zaplecze finansowe. Nasuwa się wobec tego pytanie skąd brać na to odpowiednie środki. Przede wszystkim bardzo pomocną cechą w tego typu przedsięwzięciach jest odpowiednie gospodarowanie i zarządzanie środkami ju1 powierzonymi do dyspozycji wynikającymi z realizacji Budżetu Państwa.