Przemiany w przemyśle mleczarskim w regionie przemyskim

Autor

  • Roman Fedan Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie

DOI:

https://doi.org/10.24917/20801653.8.20

Słowa kluczowe:

przemysł, mleczarski, przemyski, przemiany

Abstrakt

Przemysł spożywczy zajmował i nadal zajmuje znaczące miejsce w gospodarce narodowej kraju. W 2001 r. na przemysł spożywczy przypadało 20,2% ogółu produkcji sprzedanej w obrębie sekcji przetwórstwo przemysłowe. Jego potencjał produkcyjny warunkowany jest w miarę stałym i wysokim popytem na artykułu konsumpcji spożywczej, a cechą szczególną jest jego ścisły związek z rolniczą bazą surowcową. Celem artykułu jest ukazanie regresu przemysłu mleczarskiego w regionie przemyskim w okresie transformacji gospodarki kraju. W badanym obszarze przed 1990 r. funkcjonowało łącznie 8 zakładów przetwórstwa mleczarskiego, z których obecnie pracuje tylko jeden w Lubaczowie. Problematyka mleczarstwa rozpatrywana jest w obszarze administracyjnym byłego województwa przemyskiego, które w niniejszym opracowaniu autor proponuje określić mianem regionu. O charakterze gospodarczym i społecznym regionu przemyskiego decyduje rolnictwo i obszary wiejskie, gdyż 53% czynnych zawodowo stanowią zatrudnieni w rolnictwie, podczas gdy w kraju wskaźnik ten wynosi 28%. W obszarach wiejskich zamieszkuje tu aż 59,8% ogółu ludności. Prawie 40% produkcji przemysłowej w tym regionie przypada na przemysł rolno-spożywczy (Fedan 2001).

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Bibliografia

Fedan R., 2001, Baza surowcowa przemysłu mleczarskiego i jej zagospodarowanie w regionie przemyskim, [w:] Polska – Europa. Gospodarka, przemysł, Wydawnictwo Nauk. AP, Kraków

Górz B., 1982, Problemy rozwoju i modernizacji drobnoobszarowego rolnictwa (na przykładach z regionu krakowskiego), Wydawnictwo Nauk. WSP, Kraków

Mikołajewicz Z., 1995, Procesy restrukturyzacji przemysłu w regionach, Studia i monografie nr 222, Uniwersytet Opolski, Opole

Parysek J.J., Potrzebowski G.A., 1994, Zachowanie zakładów przemysłowych wytwarzających artykuły rynkowe i zaopatrzeniowe w warunkach gospodarki rynkowej, [w:] Zachowania przestrzenne przemysłu w zmieniających się warunkach gospodarowania, pod red. Z. Zioło, Kraków–Warszawa, s. 175–188

Witek T. 1981, Waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej według gmin, IUNG, Puławy

Pobrania

Opublikowane

2006-01-01

Jak cytować

Fedan, R. (2006). Przemiany w przemyśle mleczarskim w regionie przemyskim. Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 8, 212–218. https://doi.org/10.24917/20801653.8.20