Przemiany w przemyśle mleczarskim w regionie przemyskim
DOI:
https://doi.org/10.24917/20801653.8.20Słowa kluczowe:
przemysł, mleczarski, przemyski, przemianyAbstrakt
Przemysł spożywczy zajmował i nadal zajmuje znaczące miejsce w gospodarce narodowej kraju. W 2001 r. na przemysł spożywczy przypadało 20,2% ogółu produkcji sprzedanej w obrębie sekcji przetwórstwo przemysłowe. Jego potencjał produkcyjny warunkowany jest w miarę stałym i wysokim popytem na artykułu konsumpcji spożywczej, a cechą szczególną jest jego ścisły związek z rolniczą bazą surowcową. Celem artykułu jest ukazanie regresu przemysłu mleczarskiego w regionie przemyskim w okresie transformacji gospodarki kraju. W badanym obszarze przed 1990 r. funkcjonowało łącznie 8 zakładów przetwórstwa mleczarskiego, z których obecnie pracuje tylko jeden w Lubaczowie. Problematyka mleczarstwa rozpatrywana jest w obszarze administracyjnym byłego województwa przemyskiego, które w niniejszym opracowaniu autor proponuje określić mianem regionu. O charakterze gospodarczym i społecznym regionu przemyskiego decyduje rolnictwo i obszary wiejskie, gdyż 53% czynnych zawodowo stanowią zatrudnieni w rolnictwie, podczas gdy w kraju wskaźnik ten wynosi 28%. W obszarach wiejskich zamieszkuje tu aż 59,8% ogółu ludności. Prawie 40% produkcji przemysłowej w tym regionie przypada na przemysł rolno-spożywczy (Fedan 2001).
Downloads
Metrics
Bibliografia
Fedan R., 2001, Baza surowcowa przemysłu mleczarskiego i jej zagospodarowanie w regionie przemyskim, [w:] Polska – Europa. Gospodarka, przemysł, Wydawnictwo Nauk. AP, Kraków
Górz B., 1982, Problemy rozwoju i modernizacji drobnoobszarowego rolnictwa (na przykładach z regionu krakowskiego), Wydawnictwo Nauk. WSP, Kraków
Mikołajewicz Z., 1995, Procesy restrukturyzacji przemysłu w regionach, Studia i monografie nr 222, Uniwersytet Opolski, Opole
Parysek J.J., Potrzebowski G.A., 1994, Zachowanie zakładów przemysłowych wytwarzających artykuły rynkowe i zaopatrzeniowe w warunkach gospodarki rynkowej, [w:] Zachowania przestrzenne przemysłu w zmieniających się warunkach gospodarowania, pod red. Z. Zioło, Kraków–Warszawa, s. 175–188
Witek T. 1981, Waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej według gmin, IUNG, Puławy
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Artykuły publikowane są zgodnie z warunkami licencji Creative Commons (CC BY-ND 4.0; uznanie autorstwa-bez utworów zależnych).