Proces restrukturyzacji Zakładów Mięsnych "Nisko" S.A. jako potencjalny czynnik aktywizacji rolniczej bazy surowcowej północnej części województwa podkarpackiego

Authors

  • Tomasz Rachwał Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie, Instytut Geografii, Zakład Przedsiębiorczości i Gospodarki Przestrzennej

DOI:

https://doi.org/10.24917/20801653.3.16

Keywords:

restrukturyzacja, przemysł, mięsny, Nisko, podkarpackie

Abstract

W warunkach przechodzenia do gospodarki rynkowej ważnym zagadnieniem badawczym jest problematyka funkcjonowania zakładów przemysłu rolno-spożywczego, będących elementem bardziej złożonej całości, jaką jest gospodarka żywnościowa. Przemysł rolno-spożywczy pozostaje w niej ważnym ogniwem integrującym produkcję rolniczą i konsumpcję. Wobec powszechności występowania przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w strukturze przestrzennej gospodarki narodowej przemysł ten powinien być ważnym ogniwem wzrostu i modernizacji struktur regionalnych, zwłaszcza obszarów rolniczych. (Zioło 1991 ). W obrębie tego przemysłu istotne znaczenie ma branża mięsna, której wartość produkcji sprzedanej w 1998r. stanowiła ok. 23% produkcji całego działu art spożywczych i napojów oraz która zatrudniała ok. 25% osób pracujących w tym dziale przemysłu.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

Adamczak z .. 1994, Funkcjonowanie zakładów przemysłu mięsnego w nowych warunkach społeczno-ekonomicznych (na przykładzie Zakładów Mięsnych w Krotoszynie) [w:] Funkcjonowanie przedsiębiorstw przemysłowych w zmieniających się warunkach gospodarowania, red. Z.Zioło, COMSN, KGP PTG, Kraków-Warszawa

Bis W .• 1989, XX" lat Zakładów Mięsnych w Nisku, Nisko

Rachwał T., 2000, Problematyka kwestionariusza do badań zmian funkcjonowania przedsiębiorstwa przemysłowego w procesie transformacji gospodarczej (w druku), Prace Komisji Geografii Przemysłu PTG, Kraków

Zioło Z., 1994, Zmiany otoczenia przedsiębiorstw przemysłowych w nowych warunkach gospodarowania [w:] Funkcjonowanie przedsiębiorstw przemysłowych w zmieniających się warunkach gospodarowania, red. Z.Zioło, COMSN, KGP PTG, Kraków-Warszawa

Zioło Z., 1991, Wprowadzenie [w:] Problemy przemysłu rolno-spożywczego w badaniach geograficznych, red. Z.Zioło, COMSN, KGP PTG, Kraków-Warszawa

Published

2002-01-01

How to Cite

Rachwał, T. (2002). Proces restrukturyzacji Zakładów Mięsnych "Nisko" S.A. jako potencjalny czynnik aktywizacji rolniczej bazy surowcowej północnej części województwa podkarpackiego. Studies of the Industrial Geography Commission of the Polish Geographical Society, 3, 181–190. https://doi.org/10.24917/20801653.3.16

Most read articles by the same author(s)

<< < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>