COVID-19 pandemic and its influence on urban gastronomy. The example of Vistula Boulevards in Warsaw (Poland)
DOI:
https://doi.org/10.24917/20801653.362.14Keywords:
COVID-19 pandemic, gastronomic facilities, gastronomy services, restrictions, Poland, Vistula River Boulevards, WarsawAbstract
Restrictions caused by the COVID-19 pandemic impacted the whole domestic economy, including the gastronomy sector. As a result restaurants had to change their operating models even to the extent of adjusting their interior designs. Changes were observed in the distance between dining tables, additional screens inside restaurants, as well as additional outside spaces. In some cases, the long-term closure resulted in liquidation. The Vistula Boulevards in Warsaw (Poland) are a well-known place for socialising and recreation, complemented by a varied food offer. The below study aims to present the changes which affected restaurants located on the Vistula river banks during the COVID-19 pandemic (in 2020 and 2021) compared with the previous period of 2018-2019. The results of the studies indicate that the number of restaurants, bars or gastronomic points (fast food) located on the Vistula Boulevards has changed only slightly. This can be attributed to seasonality, type of establishment (e.g. bar, restaurant, or gastronomic point), type of venue (for instance building or barge), as well as added value such as additional entertainment or recreation.
Downloads
Metrics
References
Abdulkadir, A. (2020). Is the Lockdown Important to Prevent the COVID-19 Pandemic? Effects on Psychology, Environment and Economy-Perspective. Annals of Medicine and Surgery, 56,
–42. doi: https://doi.org/10.30858/zer/135654
Alsetoohy, O, Ayoun, B, Abou-Kamar, M. (2021). COVID-19 Pandemic Is a Wake-Up Call for Sustainable Local Food Supply Chains: Evidence from Green Restaurants in the USA. Sustainability, 1 (16), 9234. doi: https://doi.org/10.3390/su13169234
Andruszkiewicz, A., (2007). Wisła – ściek czy skarb przyrody? Szanse dla rozwoju turystyki i rekreacji na warszawskim odcinku Wisły, Turystyka i Rekreacja, 3, 50–55.
Batat, W. (2021). How Michelin-starred chefs are being transformed into social bricoleurs? An online qualitative study of luxury foodservice during the pandemic crisis, Journal of Service Management, 32(1), 87–99. doi: https://doi.org/10.1108/JOSM-05-2020-0142
Bulwary jeszcze większe. (2022, 20 luty). Sztuka Architektury. Pozyskano z: https://sztuka-architektury.pl/article/12276/bulwary-w-warszawie-jeszcze-wieksze
Cacek, S. (2021, 10 października). Kondycja polskiej gastronomii, czyli jak COVID-19 wpłynął na finanse branż. Raport POSBISTRO 2021, POSbistroblog. Pozyskano z: https://posbistro.com/blog/pl/kondycja-polskiej-gastronomii-czyli-jak-covid-19-wplynal-na-finanse-branzy-raport
Czech, K., Karpio, A., Wielechowski, M., Woźniakowski, T., Żebrowska-Suchodolska, D. (2020). Polska gospodarka w początkowym okresie pandemii COVID-19. Warszawa: Wydawnictwo SGGW, 40–44.
Derek, M., Duda-Gromada, K., Kosowska, P., Kowalczyk, A., Madurowicz, M., (2013). Problemowe i problematyczne ABC turystyki w Warszawie, Prace Geograficzne, 134, 7–36.
Duda-Gromada, K. (2018). Tereny nad Wisłą w Warszawie jako miejsce spotkań (w opinii mieszkańców wybranych osiedli). Prace Geograficzne, 152, 67–81.
Główny Urząd Statystyczny. (2019). Rocznik Statystyczny Warszawy 2019. Warszawa: Zakład Wydawnictw Statystycznych. Pozyskano z: https://warszawa.stat.gov.pl/publikacje-i-foldery/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-warszawy-2019,6,16.html
Główny Urząd Statystyczny. (2021a, 30 listopada). Pojęcia stosowane w statystyce publicznej.
Główny Urząd Statystyczny. Pozyskano z: www.stat.gov.pl/metainformacje/slownik-pojec/pojecia-stosowane-w-statystyce-publicznej/lista.html
Główny Urząd Statystyczny. (2021b). Mały Rocznik Statystyczny Polski. Warszawa: Zakład Wydawnictw Statystycznych. Pozyskano z: https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/maly-rocznik-statystyczny-polski-2021,1,23.html#
Główny Urząd Statystyczny. (2021c). Rocznik Statystyczny Warszawy 2021. Warszawa: Zakład Wydawnictw Statystycznych. Pozyskano z: https://warszawa.stat.gov.pl/publikacje-i-foldery/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-warszawy-2021,6,18.html
Gramza-Michałowska, A., Kulczyński, B. (2021). Kierunki zmian w gastronomii w pandemii. Przemysł Spożywczy, 75(9), 12–14. doi: doi.org/10.15199/65.2021.9.2
Grochowicz, M. (2020). Sytuacja branży gastronomicznej w pierwszych miesiącach trwania pandemii COVID-19 na przykładzie Krakowa. Urban Development Issues, 67, 5–16.
Grzyb, T., (2020). Rzeka w mieści – atrakcja przyrodnicza czy kulturowa?, Turystyka Kulturowa, 5(116), 140–171.
Januszewska, P. (2019, 18 grudnia). Koniec szalonych imprez nad Wisłą? Jest światełko w tunelu.
Kamińska, O. (2020, 6 sierpnia). Nowe obostrzenia od soboty 8 sierpnia. Velonews.pl. Pozyskano z: https://velonews.pl/posts/6617-nowe-obostrzenia-od-soboty-8-sierpnia
Kondrzycka-Dąda, A., Sieradzan, M., Stanisławska, I. (2021). Bezpieczeństwo i higiena w czasie pandemii COVID-19 w miejscach użyteczności publicznej. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 70(3), 445–449.
Kozłowska, A., (2015). Wybrane wydarzenia gastronomiczne jako efekt trendów europejskich. W: B. Krakowiak, A. Stasiak (red.), Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu. Łódź: Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego, 333–356.
Krukowska, R., Piotrowski, K. (2021). Budżet czasu wolnego. W: A. Zajadacz A. (red.), Uwarunkowania i plany rozwoju turystyki. Zmiany w budżecie czasu wolnego i zrachowaniach wolnoczasowych mieszkańców dużych miast w wyniku pandemii COVID-19. , Seria Turystyka i Rekreacja – Studia i Prace, 23. Poznań: Wydawnictwo Naukowe Bogucki, 28–47.
KUKBUK – media kulturalno-kulinarne. (2021, 30 listopada). Nowe restauracje 2020: Warszawa.
KUKBUK.pl. Pozyskano z: www.kukbuk.pl/artykuly/restauracje-w-warszawie-debiuty-2020/
Kulczyk, S., Kordowska M., Duda-Gromada, K., (2020), Challenges to Urban Gastronomy: Green and Blue Spaces. W: A. Kowalczyk, M. Derek (red.), Gastronomy and Urban Space. Changes and Challenges in Geographical Perspective. Szwajcaria: Springer Nature, 295–308.
Laba, T. (2020, 14 maja). Zalecenia dla restauracji pozwalają na jedzenie w lokalu. Bezprawnik. Pozyskano z: bezprawnik.pl/zalecenia-dla-restauracji/
Madeira, A, Palrão T, Mendes A. S. (2021). The Impact of Pandemic Crisis on the Restaurant Business, Sustainability 13(1), 1–40. doi: https://doi.org/10.3390/su13010040
MRPiT. (2020, 20 października). Gastronomia. MRPiT. Pozyskano z www.gov.pl/web/rozwoj-technologia/gastronomia
Nowak, K. (2021, 17 luty). Warszawa. Te lokale już zamknęły się przez pandemię. Metro Warszawa. Pozyskano z: https://metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/7,141637,26798624,warszawa-te-lokale-juz-zamknely-sie-przez-pandemie-dziekujemy.html
Piton Hakim, M., D’Avoglio Zanetta, L., Thimoteo da Cunha, D. (2021). Should I stay, or should I go? Consumers’ perceived risk and intention to visit restaurants during the COVID-19 pandemic in Brazil. Food Research International, 141. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110152
Podstawka, Ł. (2021). Food service industry response to the covid-19 pandemic. Problems of Agricultural Economic, 367(2), 135–147. doi: https://doi.org/10.30858/zer/135654
Raport o rynku gastronomicznym 2021. (2022, 2 lutego). Pozyskano z: http://pages.posbistro.com/pl-pl/raportposbistro2021?hsCtaTracking=6e36d49d-8618-4632-a001-5b737130e770%7C6bc19e3a-e77a-4061-a14a-589cf9e85454.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 marca 2020 r. w sprawie ogłoszenia na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stanu epidemii (Dz.U. z 2020 r. poz. 491 ze zm.)
Stasiak, A., (2015), Gastronomia jako atrakcja turystyczna Łodzi / Gastronomy as a tourism attraction for Łódź, Turyzm [Tourism], 25(2), 73–90. doi: https://doi.org/10.1515/tour2015-0007
Stołeczne Biuro Turystyki. (2020, 10 października). Turystyka w Warszawie Raport 2020.Warsawtour.pl. Pozyskano z www.warsawtour.pl/raporty-i-badania/
UM Warszawa. (2021, 10 sierpnia). Bulwary wiślane otwarte w całości. Jedne z najpiękniejszych w Europie? Pozyskano z: https://www.propertydesign.pl/architektura/104/bulwary_wislane_otwarte_w_calosci_jedne_z_najpiekniejszych_w_europie,14046.html
Ustawy prawo budowlane z dnia 7 lipca 1994 r. (Dz.U. 1994 nr 89 poz. 414 ze zm.)
Ustawa o żegludze śródlądowej z dnia 21 grudnia 2000 r. (Dz.U. 2001 nr 5 poz. 43 ze zm.)
VoPham, T., Weaver, M. D., Hart, J. E., Ton, M., White, E., Newcomb, P. A. (2020). Effect of social distancing on COVID-19 incidence and mortality in the US. MedRxiv. The Preprint Server for Health Sciences, 1–10. doi: https://doi.org/10.1101/2020.06.10.20127589
Wojtczuk, M. (2017, 18 grudnia). Bulwar nad Wisłą gotowy w czerwcu, ale otwarty dopiero w sierpniu. Dlaczego to tak długo trwa? Gazeta Wyborcza. Pozyskano z: https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,21981097,bulwar-nad-wisla-gotowy-w-czerwcu-ale-otwarty-dopiero-w-sierpniu.html
Wrona, A. (2021, 4 marca). Tragiczny rok zamknięcia gastronomii. Horecatrends.pl. Pozyskano z: www.horecatrends.pl/gastronomia/114/tragiczny_rok_zamkniecia_gastronomii,7112.
html
Wróblewski, P. (2021, 16 maja). Weekend otwarcia. Warszawa odżyła po zniesieniu obostrzeń. Tłumy na bulwarach. Zobaczcie zdjęcia z drona. Warszawa Nasze Miasto. Pozyskano z: https://warszawa.naszemiasto.pl/weekend-otwarcia-warszawa-odzyla-po-zniesieniu-obostrzen/ar/c1-8279898
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Studies of the Industrial Geography Commission of the Polish Geographical Society
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
Articles are published under the terms of the Creative Commons License (CC BY-ND 4.0; Attribution– NoDerivs).