Wpływ pandemii COVID-19 na działalność obiektów gastronomicznych na przykładzie bulwarów wiślanych w Warszawie

Autor

  • Monika Kordowska Uniwersytet Warszawski
  • Anna Poreda Uniwersytet Łódzki

DOI:

https://doi.org/10.24917/20801653.362.14

Słowa kluczowe:

bulwary wiślane, obiekty gastronomiczne, obostrzenia, pandemia COVID-19, Polska, usługi gastronomiczne, Warszawa

Abstrakt

Obostrzenia wywołane pandemią COVID-19 wpłynęły na całą gospodarkę krajową, w tym również na branżę gastronomiczną. Spowodowały m.in. zmiany w zakresie działalności lokali gastronomicznych, ich funkcjonowania, a nawet organizacji ich wnętrz (np. rozmieszczenie stolików, dodatkowe przesłony montowane wewnątrz lokalu oraz dodatkowe ogródki zewnętrzne). Czasem długotrwałe zamknięcie lokalu, będące wynikiem obowiązujących restrykcji, prowadziło do jego likwidacji. Niniejsze opracowanie ma na celu przedstawienie zmian, jakie zaszły w liczbie obiektów gastronomicznych znajdujących się na obszarze nadwiślańskich bulwarów w Warszawie w czasie pandemii COVID-19 (w roku 2020 i 2021) względem lat poprzedzających (2018-2019). Wyniki przeprowadzonych badań terenowych wskazują, że liczba obiektów gastronomicznych na bulwarach wiślanych w Warszawie nieznacznie zmieniła się w latach 2020-2021 w stosunku do lat poprzednich. Korzystny wpływ na działalność obiektów w czasie pandemii miała ich sezonowość, zróżnicowanie pod względem rodzaju (np. bar, restauracja), umiejscowienie lokalu (np. budynek, barka), a także pełniona funkcja dodatkowa (np. rozrywkowa, rekreacyjna).

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Biogramy autorów

Monika Kordowska - Uniwersytet Warszawski

Monika Kordowska, dr, Uniwersytet Warszawski, Katedra Geografii Turystyki i Rekreacji, doktor nauk społecznych w dyscyplinie geografii społeczno­‑ekonomicznej i gospodarki przestrzennej. Zainteresowania badawcze autorki dotyczą turystyki, zwłaszcza turystyki przyrodniczej, zrównoważonego rozwoju, rozwoju lokalnego, a w ostatnim czasie także gastronomii.

Anna Poreda - Uniwersytet Łódzki


Anna Poreda, mgr, Uniwersytet Łódzki, Instytut Geografii Miast, Turyzmu i Geoinformacji, magister Wydziału Nauk Geograficznych na kierunku turystyka i rekreacja, absolwentka studiów doktoranckich. Przygotowuje rozprawę doktorską pt. Znaczenie usług gastronomicznych w funkcjonowaniu hoteli w Polsce. Jej zainteresowania badawcze oscylują wokół tematów turystyki kulinarnej, gastronomi hotelowej, turystyki konferencyjnej i hotelarstwa.

Bibliografia

Abdulkadir, A. (2020). Is the Lockdown Important to Prevent the COVID-19 Pandemic? Effects on Psychology, Environment and Economy-Perspective. Annals of Medicine and Surgery, 56,

–42. doi: https://doi.org/10.30858/zer/135654

Alsetoohy, O, Ayoun, B, Abou-Kamar, M. (2021). COVID-19 Pandemic Is a Wake-Up Call for Sustainable Local Food Supply Chains: Evidence from Green Restaurants in the USA. Sustainability, 1 (16), 9234. doi: https://doi.org/10.3390/su13169234

Andruszkiewicz, A., (2007). Wisła – ściek czy skarb przyrody? Szanse dla rozwoju turystyki i rekreacji na warszawskim odcinku Wisły, Turystyka i Rekreacja, 3, 50–55.

Batat, W. (2021). How Michelin-starred chefs are being transformed into social bricoleurs? An online qualitative study of luxury foodservice during the pandemic crisis, Journal of Service Management, 32(1), 87–99. doi: https://doi.org/10.1108/JOSM-05-2020-0142

Bulwary jeszcze większe. (2022, 20 luty). Sztuka Architektury. Pozyskano z: https://sztuka-architektury.pl/article/12276/bulwary-w-warszawie-jeszcze-wieksze

Cacek, S. (2021, 10 października). Kondycja polskiej gastronomii, czyli jak COVID-19 wpłynął na finanse branż. Raport POSBISTRO 2021, POSbistroblog. Pozyskano z: https://posbistro.com/blog/pl/kondycja-polskiej-gastronomii-czyli-jak-covid-19-wplynal-na-finanse-branzy-raport

Czech, K., Karpio, A., Wielechowski, M., Woźniakowski, T., Żebrowska-Suchodolska, D. (2020). Polska gospodarka w początkowym okresie pandemii COVID-19. Warszawa: Wydawnictwo SGGW, 40–44.

Derek, M., Duda-Gromada, K., Kosowska, P., Kowalczyk, A., Madurowicz, M., (2013). Problemowe i problematyczne ABC turystyki w Warszawie, Prace Geograficzne, 134, 7–36.

Duda-Gromada, K. (2018). Tereny nad Wisłą w Warszawie jako miejsce spotkań (w opinii mieszkańców wybranych osiedli). Prace Geograficzne, 152, 67–81.

Główny Urząd Statystyczny. (2019). Rocznik Statystyczny Warszawy 2019. Warszawa: Zakład Wydawnictw Statystycznych. Pozyskano z: https://warszawa.stat.gov.pl/publikacje-i-foldery/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-warszawy-2019,6,16.html

Główny Urząd Statystyczny. (2021a, 30 listopada). Pojęcia stosowane w statystyce publicznej.

Główny Urząd Statystyczny. Pozyskano z: www.stat.gov.pl/metainformacje/slownik-pojec/pojecia-stosowane-w-statystyce-publicznej/lista.html

Główny Urząd Statystyczny. (2021b). Mały Rocznik Statystyczny Polski. Warszawa: Zakład Wydawnictw Statystycznych. Pozyskano z: https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/maly-rocznik-statystyczny-polski-2021,1,23.html#

Główny Urząd Statystyczny. (2021c). Rocznik Statystyczny Warszawy 2021. Warszawa: Zakład Wydawnictw Statystycznych. Pozyskano z: https://warszawa.stat.gov.pl/publikacje-i-foldery/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-warszawy-2021,6,18.html

Gramza-Michałowska, A., Kulczyński, B. (2021). Kierunki zmian w gastronomii w pandemii. Przemysł Spożywczy, 75(9), 12–14. doi: doi.org/10.15199/65.2021.9.2

Grochowicz, M. (2020). Sytuacja branży gastronomicznej w pierwszych miesiącach trwania pandemii COVID-19 na przykładzie Krakowa. Urban Development Issues, 67, 5–16.

Grzyb, T., (2020). Rzeka w mieści – atrakcja przyrodnicza czy kulturowa?, Turystyka Kulturowa, 5(116), 140–171.

Januszewska, P. (2019, 18 grudnia). Koniec szalonych imprez nad Wisłą? Jest światełko w tunelu.

Newsweek. Pozyskano z: https://www.newsweek.pl/polska/koniec-szalonych-imprez-nad--wisla-jest-swiatelko-w-tunelu/hmzz2yy?utm_source=fb&utm_medium=social&utm_campaign=fb_nw&fbclid=IwAR0dJr9NYV7qGJSpzX3IBnZdnfUVmNLMvHiljuR-xTqBRhtsF3qcgMeCDvw

Kamińska, O. (2020, 6 sierpnia). Nowe obostrzenia od soboty 8 sierpnia. Velonews.pl. Pozyskano z: https://velonews.pl/posts/6617-nowe-obostrzenia-od-soboty-8-sierpnia

Kondrzycka-Dąda, A., Sieradzan, M., Stanisławska, I. (2021). Bezpieczeństwo i higiena w czasie pandemii COVID-19 w miejscach użyteczności publicznej. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 70(3), 445–449.

Kozłowska, A., (2015). Wybrane wydarzenia gastronomiczne jako efekt trendów europejskich. W: B. Krakowiak, A. Stasiak (red.), Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu. Łódź: Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego, 333–356.

Krukowska, R., Piotrowski, K. (2021). Budżet czasu wolnego. W: A. Zajadacz A. (red.), Uwarunkowania i plany rozwoju turystyki. Zmiany w budżecie czasu wolnego i zrachowaniach wolnoczasowych mieszkańców dużych miast w wyniku pandemii COVID-19. , Seria Turystyka i Rekreacja – Studia i Prace, 23. Poznań: Wydawnictwo Naukowe Bogucki, 28–47.

KUKBUK – media kulturalno-kulinarne. (2021, 30 listopada). Nowe restauracje 2020: Warszawa.

KUKBUK.pl. Pozyskano z: www.kukbuk.pl/artykuly/restauracje-w-warszawie-debiuty-2020/

Kulczyk, S., Kordowska M., Duda-Gromada, K., (2020), Challenges to Urban Gastronomy: Green and Blue Spaces. W: A. Kowalczyk, M. Derek (red.), Gastronomy and Urban Space. Changes and Challenges in Geographical Perspective. Szwajcaria: Springer Nature, 295–308.

Laba, T. (2020, 14 maja). Zalecenia dla restauracji pozwalają na jedzenie w lokalu. Bezprawnik. Pozyskano z: bezprawnik.pl/zalecenia-dla-restauracji/

Madeira, A, Palrão T, Mendes A. S. (2021). The Impact of Pandemic Crisis on the Restaurant Business, Sustainability 13(1), 1–40. doi: https://doi.org/10.3390/su13010040

MRPiT. (2020, 20 października). Gastronomia. MRPiT. Pozyskano z www.gov.pl/web/rozwoj-technologia/gastronomia

Nowak, K. (2021, 17 luty). Warszawa. Te lokale już zamknęły się przez pandemię. Metro Warszawa. Pozyskano z: https://metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/7,141637,26798624,warszawa-te-lokale-juz-zamknely-sie-przez-pandemie-dziekujemy.html

Piton Hakim, M., D’Avoglio Zanetta, L., Thimoteo da Cunha, D. (2021). Should I stay, or should I go? Consumers’ perceived risk and intention to visit restaurants during the COVID-19 pandemic in Brazil. Food Research International, 141. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110152

Podstawka, Ł. (2021). Food service industry response to the covid-19 pandemic. Problems of Agricultural Economic, 367(2), 135–147. doi: https://doi.org/10.30858/zer/135654

Raport o rynku gastronomicznym 2021. (2022, 2 lutego). Pozyskano z: http://pages.posbistro.com/pl-pl/raportposbistro2021?hsCtaTracking=6e36d49d-8618-4632-a001-5b737130e770%7C6bc19e3a-e77a-4061-a14a-589cf9e85454.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 marca 2020 r. w sprawie ogłoszenia na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stanu epidemii (Dz.U. z 2020 r. poz. 491 ze zm.)

Stasiak, A., (2015), Gastronomia jako atrakcja turystyczna Łodzi / Gastronomy as a tourism attraction for Łódź, Turyzm [Tourism], 25(2), 73–90. doi: https://doi.org/10.1515/tour2015-0007

Stołeczne Biuro Turystyki. (2020, 10 października). Turystyka w Warszawie Raport 2020.Warsawtour.pl. Pozyskano z www.warsawtour.pl/raporty-i-badania/

UM Warszawa. (2021, 10 sierpnia). Bulwary wiślane otwarte w całości. Jedne z najpiękniejszych w Europie? Pozyskano z: https://www.propertydesign.pl/architektura/104/bulwary_wislane_otwarte_w_calosci_jedne_z_najpiekniejszych_w_europie,14046.html

Ustawy prawo budowlane z dnia 7 lipca 1994 r. (Dz.U. 1994 nr 89 poz. 414 ze zm.)

Ustawa o żegludze śródlądowej z dnia 21 grudnia 2000 r. (Dz.U. 2001 nr 5 poz. 43 ze zm.)

VoPham, T., Weaver, M. D., Hart, J. E., Ton, M., White, E., Newcomb, P. A. (2020). Effect of social distancing on COVID-19 incidence and mortality in the US. MedRxiv. The Preprint Server for Health Sciences, 1–10. doi: https://doi.org/10.1101/2020.06.10.20127589

Wojtczuk, M. (2017, 18 grudnia). Bulwar nad Wisłą gotowy w czerwcu, ale otwarty dopiero w sierpniu. Dlaczego to tak długo trwa? Gazeta Wyborcza. Pozyskano z: https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,21981097,bulwar-nad-wisla-gotowy-w-czerwcu-ale-otwarty-dopiero-w-sierpniu.html

Wrona, A. (2021, 4 marca). Tragiczny rok zamknięcia gastronomii. Horecatrends.pl. Pozyskano z: www.horecatrends.pl/gastronomia/114/tragiczny_rok_zamkniecia_gastronomii,7112.

html

Wróblewski, P. (2021, 16 maja). Weekend otwarcia. Warszawa odżyła po zniesieniu obostrzeń. Tłumy na bulwarach. Zobaczcie zdjęcia z drona. Warszawa Nasze Miasto. Pozyskano z: https://warszawa.naszemiasto.pl/weekend-otwarcia-warszawa-odzyla-po-zniesieniu-obostrzen/ar/c1-8279898

Pobrania

Opublikowane

2022-06-29

Jak cytować

Kordowska, M., & Poreda, A. (2022). Wpływ pandemii COVID-19 na działalność obiektów gastronomicznych na przykładzie bulwarów wiślanych w Warszawie. Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 36(2), 215–230. https://doi.org/10.24917/20801653.362.14