Przemiany w polskim przemyśle przetwórstwa rybnego

Autor

  • Paweł Czapliński Uniwersytet Szczeciński Wydział Nauk o Ziemi Pracownia Geoanaliz Społeczno-Gospodarczych

DOI:

https://doi.org/10.24917/20801653.322.4

Słowa kluczowe:

przemysł przetwórstwa rybnego, przemysł spożywczy, przetwory rybne, struktury przemysłu

Abstrakt

Przemysł przetwórstwa rybnego od kilku lat jest uważany za jeden z najszybciej rozwijających się działów przemysłu spożywczego w Polsce. Odgrywa on również znaczącą rolę w zaopatrywaniu rynku Unii Europejskiej w przetwory rybne. Istnieje jednak szereg zagrożeń dla jego dalszego funkcjonowania, tkwiących zarówno w otoczeniu zewnętrznym (bliższym i dalszym), jak i w otoczeniu wewnętrznym. Aktualne problemy krajowego przetwórstwa rybnego mają bardzo zróżnicowaną genezę. Istnieją takie, jak np. problem zaopatrzenia w surowiec, które były sygnalizowane już przed akcesją do struktur UE, ale są również nowe problemy, związane np. z niedoborem zasobów pracy czy brakiem nowoczesnego wsparcia instytucjonalnego. Rozpoznane trudności należy postrzegać nie tylko w perspektywie krótko- czy długookresowej. Warto także dostrzegać ich wagę i wzajemne relacje, które mogą wzmacniać lub osłabiać wyniki działalności gospodarczej pojedynczych podmiotów lub całego sektora. Nie bez znaczenia jest również oddzielenie zjawisk epizodycznych i cyklicznych, które mogą zakłócać poprawną interpretację trendów, zwłaszcza długookresowych. Celem pracy jest identyfikacja podstawowych problemów związanych z działalnością krajowych przedsiębiorstw przetwórstwa rybnego oraz próba określenia ich wpływu na podstawowe struktury przemysłu, w tym na strukturę produkcji, zatrudnienia, zbytu, a ostatecznie także na strukturę przestrzenną.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Biogram autora

Paweł Czapliński - Uniwersytet Szczeciński Wydział Nauk o Ziemi Pracownia Geoanaliz Społeczno-Gospodarczych

Paweł Czapliński, dr habilitowany nauk o Ziemi w dyscyplinie geografia, w specjalności geografia ekonomiczna. Od 2014 roku na Wydziale Nauk o Ziemi Uniwersytetu Szczecińskiego. Członek rad redakcyjnych czasopism: „Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego”, „Przedsiębiorczość– Edukacja” oraz „Rocznik Naukowy Państwowego Uniwersytetu w Chersoniu – Seria Geografia”. Autor ponad 80 publikacji i monografii z zakresu transformacji struktur przestrzennych przemysłu północnej Polski, funkcjonowania i perspektyw rozwoju przemysłu przetwórstwa rybnego w Polsce, przedsiębiorczości młodzieży i osób starszych na obszarach wiejskich oraz wybranych aspektów z zarządzania i administracji samorządowej.

Bibliografia

Christow, C. (2017, 30 grudnia). Wyzwania dla przetwórstwa rybnego. 2 Międzynarodowy Kongres Morski. Wnioski i postulaty. Szczecin. Pozyskano z http://klastermorski.com.pl/ wp-content/uploads/2014/07/Kongres-Morski-2014-Wnioski-i-postulaty-opracowanie-iprezentacja- prof.-Cz.-Christowa.pdf

Czapliński, P. (2011). Funkcjonowanie przemysłu przetwórstwa rybnego w Polsce w okresie kryzysu gospodarczego. Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 17, 114–128.

Czapliński, P. (2012). Consolidation strategy in the polish fishing industry in the light of globalization processes and the European integration. W: P. Slaveykov (red.). Security in the age of global changes. Sofia: University St. Kliment Ohridski, 236–240.

Czapliński, P. (2014). Processes of Transformation of Spatial Structure of Fish Processing Industry in Poland. Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 25, 151–162.

Czapliński, P., Rachwał, T., Tobolska, A., Uliszak, R. (2008). Geografia gospodarcza. Przewodnik do ćwiczeń. Poznań: Wydawnictwo Bogucki.

Czapliński, P., Szymańska, W. (2013). The features of economic behavior of the urban population in the ethnic the region of Kashubia (Kashuby / Cassubia). Miscellanea Geographica – Regional Studies on Development, 17(2), 30–37. DOI: https://doi.org/10.2478/v10288- 012-0032-3

Dutkowski, M. (2002). Fenomen przedsiębiorczości kaszubskiej. W: W. Kosiedowski (red.).Przedsiębiorczość i innowacyjność jako czynniki rozwoju regionalnego i lokalnego. Włocławek: LEGA Oficyna Wydawnicza, 495–506.

Glinka, B. (2008). Kulturowe uwarunkowania przedsiębiorczości w Polsce. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne.

Hryszko, K., Kuzebski, E., Lirski, A. (2014). Sytuacja na światowym rynku ryb i jej wpływ na rozwój sektora rybnego w Polsce. Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy (IERiGŻ) (2017). Biuletyn Informacji Publicznej. Pozyskano z https://www.ierigz.waw.pl/ bip

Kapusta, F. (2014). Ryby i ich przetwórstwo w Polsce na początku XXI wieku. Nauki Inżynierskie i Technologie, 1(12), 59–71. DOI: 10.15611/nit.2014.1.04

Kieliszewska, M. (2016). Charakterystyka przetwórstwa rybnego w Polsce w latach 2006–2014 na podstawie kwestionariuszy statystycznych RRW-20. W: I. Psuty (red.). 95-lecie Morskiego Instytutu Rybackiego: aktualne tematy badań naukowych. Tom III – Produkty i przetwórstwo rybne. Gdynia: Wydawnictwo Naukowe MIR, 7–18.

Kostrzewski, A., Roo-Zielińska, E. (2011). Aktualny stan oraz tendencje rozwoju geografii w Polsce. W: Z. Długosz, T. Rachwał (red.). Priorytety badawcze i aplikacyjne geografii polskiej. Kraków: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Pedagogicznego, 9–25.

Niegolewski, A. (1979). Ekonomiczne podstawy rozwoju gospodarki rybnej. Gdańsk: Wydawnictwo Morskie.

Nowaczyk, P. (2013). Próba ukazania wpływu integracji europejskiej na restrukturyzację polskiej floty rybackiej. Problemy Światowego Rolnictwa, 13(28), 3, 172–182.

Rocznik statystyczny przemysłu. (2016). GUS: Warszawa.

Rynek Ryb (2010–2017). Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, 13–27.

Szostak, S., Drożdż, J. (2017). Przetwórstwo. W: P. Szajner (red.), Analizy rynkowe. Rynek ryb – stan i perspektywy. Warszawa: Dział Wydawnictw Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego, 24–27.

Szczepaniak, P. (2013). Konkurencyjność polskiego i niemieckiego przemysłu przetwórstwa rybnego na tle wspólnego rynku Unii Europejskiej. W: J. Górski (red.). Teraz Polska promocja. Warszawa: Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego, 37–48.

Śleszyński, P. (2016). Spór o polską geografię: diagnoza, ocena i propozycje naprawy. W: A. Suliborski (red.). Stan, perspektywy i strategia rozwoju geografii społeczno-ekonomicznej w najbliższych latach (do 2030 rok Dyskusju).a międzypokoleniowa. Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 133–156.

Wspólna polityka rybołówstwa UE w liczbach. Podstawowe dane statystyczne. (2016). Luksemburg: Urząd Publikacji UE.

Zioło, Z. (1997). Miejsce struktury przestrzennej przemysłu w przestrzeni geograficznej. W: Geografia, człowiek, gospodarka. Profesorowi Bronisławowi Kortusowi w 70 rocznicę urodzin. Kraków: Uniwersytet Jagielloński, 125–132.

Zioło, Z. (2006). Problematyka badawcza efektów restrukturyzacji polskiej przestrzeni przemysłowej. Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 9, 11–19.

Pobrania

Opublikowane

2018-06-27

Jak cytować

Czapliński, P. (2018). Przemiany w polskim przemyśle przetwórstwa rybnego. Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 32(2), 60–72. https://doi.org/10.24917/20801653.322.4

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>