Funkcjonowanie przemysłu w warunkach niepewności - przykład przemysłu przetwórstwa rybnego w Polsce
DOI:
https://doi.org/10.24917/20801653.371.6Słowa kluczowe:
Polska, przemysł przetwórstwa rybnego, warunki niepewnościAbstrakt
Przemysł przetwórstwa rybnego jest jedną z najszybciej rosnących grup przemysłu spożywczego w Polsce. W ostatnich kilkunastu latach jej przychody ze sprzedaży wzrosły prawie siedmiokrotnie i na koniec 2021 r. kształtowały się na poziomie 15,1 mld zł. Celem niniejszego artykułu jest próba oceny kondycji ekonomicznej polskiego przemysłu przetwórstwa rybnego w warunkach wzmożonej niepewności otoczenia, ze szczególnym uwzględnieniem identyfikacji przyczyn jego trwania i ciągłości działania. Podstawowym źródłem informacji były wtórne dane statystyczne pochodzące przede wszystkim z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oraz wyniki wywiadów pogłębionych przeprowadzonych w wybranych przedsiębiorstwach przetwórstwa rybnego. Jak wynika z badań, mimo rosnącego braku możliwości przewidzenia wszystkich skutków podejmowanych decyzji, głównie w zakresie popytu i podaży, przedsiębiorstwa przetwórcze w analizowanym okresie (2004-2022) okazały się stosunkowo odporne, zwłaszcza na okresy wzmożonej niepewności, zarówno wynikające z cykliczności koniunktury, jak i wywołane zmianami klimatu, pandemią koronawirusa oraz rosyjską napaścią na Ukrainę. Powód odporności przetwórstwa rybnego na burzliwe i niekorzystne zmiany otoczenia leży u podstaw ludzkich potrzeb (konieczność spożywania pokarmu), jednak problem ten jest znacznie bardziej złożony i zależy od wielu czynników społecznych, ekonomicznych i przestrzennych.
Downloads
Metrics
Bibliografia
Arrow, K.J. (1971). Essays in the Theory of Risk-Bearing. Amsterdam: North-Holland Pub. Co.
Cameron, K.S., Quinn, R.E. (2015). Kultura organizacyjna – diagnoza i zmiana. Model wartości konkurujących. Warszawa: Wolters Kluwer SA.
Cantillon, R. (1938). Ogólne rozważania nad naturalnymi prawami handlu, red. i tłum. W. Zawadzki. Warszawa: Szkoła Główna Handlowa.
Christowa, C. (2017). Wyzwania dla przetwórstwa rybnego. 2 Międzynarodowy Kongres Morski. Wnioski i postulaty. Szczecin. Pozyskano z http://klastermorski.com.pl/ (dostęp: 15 grudnia 2022).
Czapliński, P. (2011). Funkcjonowanie przemysłu przetwórstwa rybnego w Polsce w okresie kryzysu gospodarczego. Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 17, 114–128.
Czapliński, P. (2018). Przemiany w polskim przemyśle przetwórstwa rybnego. Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 32(2), 60–72.
Czech, K., Karpio, A., Wielechowski, M., Woźniakowski, T., Żebrowska-Suchodolska, D. (2020). Polska gospodarka w początkowym okresie pandemii Covid-19. Warszawa: SGGW.
Jedliński, M., Marzantowicz, Ł. (2017). Wpływ niepewności i nieprzewidywalności na procesy logistyczne. Problemy Transportu i Logistyki, 1(37), 171–185.
Ji, Y., De Grauwe, P. (2020). A tale of three depressions. VOX, CEPR Policy Portal. https://voxeu.org/article/tale-three-depressions (Accessed on: 20 December 2022).
Keynes, J.M. (1921). A Treatise on Probability. London: Macmillan and Co.
Kieliszewska, M. (2016). Charakterystyka przetwórstwa rybnego w Polsce w latach 2006–2014 na podstawie kwestionariuszy statystycznych RRW-20. W: I. Psuty (red.), 95-lecie Morskiego Instytutu Rybackiego: aktualne tematy badań naukowych, t. III: Produkty i przetwórstwo rybne. Gdynia: Wydawnictwo Naukowe MIR, 7–18.
Knight, F. (1921). Risk, Uncertainty and Profit. Hart, Schaffner, and Marx Prize Essays. Boston and New York: Houghton Mifflin.
Margolis, J. (1958). The Analisis of Firm, Rationalism, Conventionalism and Behaviourism. Journal of Business, 31(3), 187–199.
Niedzielski, E. (2013). Stałość i zmienność w teorii i praktyce zarządzania. Zarządzanie Przedsiębiorstwem. Polskie Towarzystwo Zarządzania Produkcją, 4, 23–26.
Niegolewski, A. (1979). Ekonomiczne podstawy rozwoju gospodarki rybnej. Gdańsk: Wydawnictwo Morskie.
Nowaczyk, P. (2013). Próba ukazania wpływu integracji europejskiej na restrukturyzację polskiej floty rybackiej. Problemy Światowego Rolnictwa, 13(28), 172–182.
Stryjakiewicz, T. (1999). Adaptacja przestrzenna przemysłu w Polsce w warunkach transformacji. Poznań: Wydawnictwo Naukowe UAM.
Thünen von, J.H. (1910). Der isolierte Staat in Beziehung auf Landwirtschaft und Nationalökonomie, t. II: Der naturgemäße Arbeitslohn und dessen Verhältnis zum Zinsfuß und zur Landrente. Przedruk z 1850 r. Jena: Verlag von Gustav Fischer.
Urbanowska-Sojkin, E. (2021). Sprawność przedsiębiorstw w warunkach niepewności. Teoria i praktyka. Warszawa: PWE.
Woźniak, B. (2020). Internetowe FRSiH: „2020 – rok zmian czy stagnacji? Nowy impuls w konsolidacji branży spożywczej. Pozyskano z: https://www.portalspozywczy.pl/technologie/wiadomosci/avallon-rozwazalismy inwestycje-w-dobra-kalorie-i-smakmak,218212.html (dostęp: 15 grudnia 2022).
Willett, A.W. (1901). The Economic Theory of Risk and Insurance. Studies in History, Economics and Public Law, 14(2), 477–601.
Wojtanowicz, J. (2007). Prawdy znane i nieznane – co widomo, czego nie wiadomo w geografii. W: W. Maik, K. Rembowska, A. Suliborski (red.), Geografia a przemiany współczesnego świata. Bydgoszcz: Wyższa Szkoła Gospodarki.
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2023 Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Artykuły publikowane są zgodnie z warunkami licencji Creative Commons (CC BY-ND 4.0; uznanie autorstwa-bez utworów zależnych).