Funkcjonowanie przemysłu w warunkach niepewności - przykład przemysłu przetwórstwa rybnego w Polsce

Autor

DOI:

https://doi.org/10.24917/20801653.371.6

Słowa kluczowe:

Polska, przemysł przetwórstwa rybnego, warunki niepewności

Abstrakt

Przemysł przetwórstwa rybnego jest jedną z najszybciej rosnących grup przemysłu spożywczego w Polsce. W ostatnich kilkunastu latach jej przychody ze sprzedaży wzrosły prawie siedmiokrotnie i na koniec 2021 r. kształtowały się na poziomie 15,1 mld zł. Celem niniejszego artykułu jest próba oceny kondycji ekonomicznej polskiego przemysłu przetwórstwa rybnego w warunkach wzmożonej niepewności otoczenia, ze szczególnym uwzględnieniem identyfikacji przyczyn jego trwania i ciągłości działania. Podstawowym źródłem informacji były wtórne dane statystyczne pochodzące przede wszystkim z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oraz wyniki wywiadów pogłębionych przeprowadzonych w wybranych przedsiębiorstwach przetwórstwa rybnego. Jak wynika z badań, mimo rosnącego braku możliwości przewidzenia wszystkich skutków podejmowanych decyzji, głównie w zakresie popytu i podaży, przedsiębiorstwa przetwórcze w analizowanym okresie (2004-2022) okazały się stosunkowo odporne, zwłaszcza na okresy wzmożonej niepewności, zarówno wynikające z cykliczności koniunktury, jak i wywołane zmianami klimatu, pandemią koronawirusa oraz rosyjską napaścią na Ukrainę. Powód odporności przetwórstwa rybnego na burzliwe i niekorzystne zmiany otoczenia leży u podstaw ludzkich potrzeb (konieczność spożywania pokarmu), jednak problem ten jest znacznie bardziej złożony i zależy od wielu czynników społecznych, ekonomicznych i przestrzennych.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Biogramy autorów

Jolanta Zieziula - Uniwersytet Szczeciński

Jolanta Zieziula, prof. dr hab., Uniwersytet Szczeciński, Wydział Ekonomii, Finansów i Zarządzania, Instytut Gospodarki Przestrzennej i Geografii Społeczno-Ekonomicznej. Autorka i współautorka wydanych w kraju i zagranicą książek naukowych, artykułów, recenzji głównie z zakresu ekonomiki gospodarki rybnej, międzynarodowych stosunków gospodarczych i handlu zagranicznego. Ekspert Komisji Europejskiej w zakresie gospodarki rybnej.

Paweł Czapliński - Uniwersytet Szczeciński

Paweł Czapliński, dr hab. prof. US, Uniwersytet Szczeciński, Wydział Ekonomii, Finansów i Zarządzania, Instytut Gospodarki Przestrzennej i Geografii Społeczno-Ekonomicznej, Katedra Geografii Społeczno-Ekonomicznej. Autor monografii i artykułów z zakresu transformacji struktur przestrzennych przemysłu Polski Północnej, funkcjonowania i perspektyw rozwoju przemysłu przetwórstwa rybnego w Polsce, przedsiębiorczości młodzieży i osób starszych oraz wybranych aspektów z zarządzania i administracji samorządowej.

Bibliografia

Arrow, K.J. (1971). Essays in the Theory of Risk-Bearing. Amsterdam: North-Holland Pub. Co.

Cameron, K.S., Quinn, R.E. (2015). Kultura organizacyjna – diagnoza i zmiana. Model wartości konkurujących. Warszawa: Wolters Kluwer SA.

Cantillon, R. (1938). Ogólne rozważania nad naturalnymi prawami handlu, red. i tłum. W. Zawadzki. Warszawa: Szkoła Główna Handlowa.

Christowa, C. (2017). Wyzwania dla przetwórstwa rybnego. 2 Międzynarodowy Kongres Morski. Wnioski i postulaty. Szczecin. Pozyskano z http://klastermorski.com.pl/ (dostęp: 15 grudnia 2022).

Czapliński, P. (2011). Funkcjonowanie przemysłu przetwórstwa rybnego w Polsce w okresie kryzysu gospodarczego. Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 17, 114–128.

Czapliński, P. (2018). Przemiany w polskim przemyśle przetwórstwa rybnego. Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 32(2), 60–72.

Czech, K., Karpio, A., Wielechowski, M., Woźniakowski, T., Żebrowska-Suchodolska, D. (2020). Polska gospodarka w początkowym okresie pandemii Covid-19. Warszawa: SGGW.

Jedliński, M., Marzantowicz, Ł. (2017). Wpływ niepewności i nieprzewidywalności na procesy logistyczne. Problemy Transportu i Logistyki, 1(37), 171–185.

Ji, Y., De Grauwe, P. (2020). A tale of three depressions. VOX, CEPR Policy Portal. https://voxeu.org/article/tale-three-depressions (Accessed on: 20 December 2022).

Keynes, J.M. (1921). A Treatise on Probability. London: Macmillan and Co.

Kieliszewska, M. (2016). Charakterystyka przetwórstwa rybnego w Polsce w latach 2006–2014 na podstawie kwestionariuszy statystycznych RRW-20. W: I. Psuty (red.), 95-lecie Morskiego Instytutu Rybackiego: aktualne tematy badań naukowych, t. III: Produkty i przetwórstwo rybne. Gdynia: Wydawnictwo Naukowe MIR, 7–18.

Knight, F. (1921). Risk, Uncertainty and Profit. Hart, Schaffner, and Marx Prize Essays. Boston and New York: Houghton Mifflin.

Margolis, J. (1958). The Analisis of Firm, Rationalism, Conventionalism and Behaviourism. Journal of Business, 31(3), 187–199.

Niedzielski, E. (2013). Stałość i zmienność w teorii i praktyce zarządzania. Zarządzanie Przedsiębiorstwem. Polskie Towarzystwo Zarządzania Produkcją, 4, 23–26.

Niegolewski, A. (1979). Ekonomiczne podstawy rozwoju gospodarki rybnej. Gdańsk: Wydawnictwo Morskie.

Nowaczyk, P. (2013). Próba ukazania wpływu integracji europejskiej na restrukturyzację polskiej floty rybackiej. Problemy Światowego Rolnictwa, 13(28), 172–182.

Stryjakiewicz, T. (1999). Adaptacja przestrzenna przemysłu w Polsce w warunkach transformacji. Poznań: Wydawnictwo Naukowe UAM.

Thünen von, J.H. (1910). Der isolierte Staat in Beziehung auf Landwirtschaft und Nationalökonomie, t. II: Der naturgemäße Arbeitslohn und dessen Verhältnis zum Zinsfuß und zur Landrente. Przedruk z 1850 r. Jena: Verlag von Gustav Fischer.

Urbanowska-Sojkin, E. (2021). Sprawność przedsiębiorstw w warunkach niepewności. Teoria i praktyka. Warszawa: PWE.

Woźniak, B. (2020). Internetowe FRSiH: „2020 – rok zmian czy stagnacji? Nowy impuls w konsolidacji branży spożywczej. Pozyskano z: https://www.portalspozywczy.pl/technologie/wiadomosci/avallon-rozwazalismy inwestycje-w-dobra-kalorie-i-smakmak,218212.html (dostęp: 15 grudnia 2022).

Willett, A.W. (1901). The Economic Theory of Risk and Insurance. Studies in History, Economics and Public Law, 14(2), 477–601.

Wojtanowicz, J. (2007). Prawdy znane i nieznane – co widomo, czego nie wiadomo w geografii. W: W. Maik, K. Rembowska, A. Suliborski (red.), Geografia a przemiany współczesnego świata. Bydgoszcz: Wyższa Szkoła Gospodarki.

Pobrania

Opublikowane

2023-03-30

Jak cytować

Zieziula, J., & Czapliński, P. (2023). Funkcjonowanie przemysłu w warunkach niepewności - przykład przemysłu przetwórstwa rybnego w Polsce . Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 37(1), 100–118. https://doi.org/10.24917/20801653.371.6

Inne teksty tego samego autora

<< < 1 2